ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

 

εικόνα έργου ενδοδαπέδιας

Η ενδοδαπεδια θερμανση (γνωστή και ως δαπεδοθέρμανση) είναι μια λύση που επιλέγεται όλο και περισσότερο την τελευταία δεκαετία, ως μια πρωτοπόρα επιλογή που λύνει οικολογικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα της θέρμανσης του σπιτιού, με χαμηλό κόστος συντήρησης. Ωστόσο λίγοι πιθανόν γνωρίζουν πως η ενδοδαπεδια θερμανση είχε πρωτοεμφανιστεί από τα αρχαία χρόνια και είχε βρεθεί κυρίως σε ρωμαϊκά κτήρια. Τότε έκαιγαν ξύλα και μέσω υπόγειων καναλιών μετέφεραν τον θερμό αέρα κάτω από το δάπεδο.

Η λειτουργία και εγκατάσταση της ενδοδαπεδιας θερμανσης δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και κατά βάση στηρίζεται στην επίστρωση σωληνώσεων στο δάπεδο και την επικάλυψη τους με θερμομπετόν. Από τους σωλήνες αυτούς διαπερνά θερμό νερό που ζεσταίνει το δάπεδο, με αποτέλεσμα τελικά όλο το πάτωμα να μετατρέπεται σε ένα τεράστιο θερμαντικό σώμα! Μάλιστα έχετε υπόψη πως ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να σας φανεί χρήσιμο και το καλοκαίρι, καθώς διοχετεύοντας κρύο νερό θα έχετε και ενδοδαπεδια ψυξη, αποφεύγοντας τα ενεργοβόρα και κυρίως ανθυγιεινά κλιματιστικά. Από την άλλη υπάρχει και η επιλογή της ηλεκτρικής ενδοδαπεδιας θερμανσης, όπου πλέον στο δάπεδο στρώνονται ηλεκτρικές αντιστάσεις (καλωδιώσεις) από τις οποίες διαπερνά ηλεκτρική ενέργεια, όμως είναι αρκετά πιο σπάνια, ενώ δεν προσφέρει και ψύξη παρά μόνο θέρμανση.

Στη συνέχεια θα δούμε πιο αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας της ενδοδαπεδιας θερμανσης καθώς και τα βασικά στάδια εφαρμογής της, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχετε υπόψη πως απαιτείται προσεκτική δουλειά από κάποιο απολύτως εξειδικευμένο συνεργείο που να έχει ήδη εφαρμόσει αρκετές φορές το συγκεκριμένο σύστημα. Μόνο έτσι θα είστε σίγουροι για την ποιότητα και τη διαχρονικότητα του τελικού αποτελέσματος.

Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να κάνετε έρευνα αγοράς και να καταλήξετε στο καταλληλότερο συνεργείο εγκατάστασης είναι η πρωτοπόρα πλατφόρμα του myConstructor.gr. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε στο κουμπί που ακολουθεί και να καταχωρήσετε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας, αφιερώνοντας λιγότερα από 5 λεπτά! Αυτομάτως μόλις ενεργοποιηθεί το έργο σας θα ενημερωθούν όλοι οι εγγεγραμμένοι επαγγελματίες που ασχολούνται με την ενδοδαπεδια θερμανση και όσοι από αυτούς ενδιαφέρονται θα σας στείλουν συγκεκριμένη προσφορά. Έτσι θα συλλέξετε όσες προσφορές εσείς επιθυμείτε, από αξιόπιστα, οικονομικά και κυρίως αξιολογημένα συνεργεία, από την άνεση του υπολογιστή σας!

 

κουμπι καταχωρησης εργου


Ξεκινώντας λοιπόν την ανάλυση για την ενδοδαπεδια θερμανση, να τονίσουμε πρώτα από όλα ότι πρόκειται για μια εργασία ενεργειακής αναβάθμισης, η οποία μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης Εξοικονομηση κατ οικον, το οποίο μπορεί να σας χρηματοδοτήσει έως 70% για το κόστος αγοράς και τοποθέτησης! Ανεξαρτήτως αυτού όμως έχει και αρκετά ακόμα πλεονεκτήματα, με κυριότερο την αίσθηση θαλπωρής και άνεσης που σας προσφέρει.

Αυτό συμβαίνει γιατί απλούστατα η θερμοκρασία στο χώρο κατανέμεται εντελώς διαφορετικά από ότι με τις περισσότερες λύσεις θέρμανσης. Πρώτα από όλα η θερμοκρασία είναι υψηλότερη χαμηλά και μειώνεται στα ψηλότερα στρώματα όπως βλέπετε στις εικόνες παρακάτω.

                                                Πως θερμαίνει η ενδοδαπέδια                               Πως θερμαίνει η συμβατική θέρμανση
                                                  (ενδοδαπεδια θερμανση)                                                 (συμβατική θέρμανση)


Έτσι απολαμβάνετε μια μοναδική ζεστασιά από τα πόδια προς το κεφάλι, ενώ γλιτώνετε από τα θερμά ρεύματα που δημιουργούν τα συμβατικά θερμαντικά σώματα, την αποπνικτική ατμόσφαιρα και το αίσθημα θερμικού κορεσμού. Άλλωστε με την ενδοδαπεδια θερμανση η θερμοκρασία κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το εύρος του δαπέδου και γενικότερα του σπιτιού, χαρίζοντας μια αίσθηση φυσικής ζεστασιάς.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά πως ακριβώς λειτουργεί η ενδοδαπεδια θερμανση. Όπως αναφέραμε και παραπάνω λοιπόν γίνεται τοποθέτηση σωλήνων εντός του δαπέδου και μέσα σε αυτούς κυκλοφορεί νερό θερμοκρασίας 30-45°C. Μάλιστα η έννοια ενδοδαπεδια θερμανση δεν αναφέρεται στο πως παράγεται η θερμότητα αλλά στο πως αποδίδεται στο περιβάλλον. Για αυτό για την παραγωγή θερμικής ενέργειες είναι διαθέσιμες όλες οι γνωστές βασικές διατάξεις (καυστήρας, λέβητας ή κυκλοφορητής) αν και πιο αποτελεσματική λύση αποτελούν οι αντλίες θερμότητας, όπως θα δούμε και στη συνέχεια, ενώ ως καύσιμο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, ξύλο, pellet ή οποιοδήποτε άλλο υλικό καύσης.

Η μεγάλη διαφορά της ενδοδαπεδιας θερμανσης είναι πως τελικά το ζεστό νερό που διαπερνά τις σωληνώσεις εκπέμπει αργά αλλά σταθερά και ομοιόμορφα τη ζέστη σε όλη την επιφάνεια. Έτσι όλο το δάπεδο γίνεται ένα γιγάντιο θερμαντικό σώμα, ενώ εξαιτίας του θερμομπετού που επιστρώνεται από πάνω και κυρίως του θερμομονωτικού υλικού διογκωμένης πολυστερίνης που τοποθετείται από κάτω, αποφεύγετε τις απώλειες ενέργειας.

Αυτό προσφέρει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι ο χώρος μένει στην επιθυμητή θερμοκρασία για αρκετή ώρα ακόμα και όταν θα σβήσετε το μηχανισμό, χωρίς να έχετε την παραμικρή χρέωση. Μάλιστα για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των απωλειών από τους εξωτερικούς τοίχους, συχνά επιλέγεται περιμετρικά η πυκνότερη διάστρωση σωλήνων, ώστε να δημιουργούν ένα είδος φράγματος στο ψύχος, ενώ αντιστρόφως στο κέντρο εφαρμόζονται πιο αραιά.

 

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ
ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Βρείτε επαγγελματία σε 4 απλά βήματα!

 

Στο myConstructor.gr θα βρείτε ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ συνεργεία

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Η εγκατάσταση ενδοδαπεδιας θερμανσης σε έναν χώρο μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, μερικά από τα οποία έχουμε ήδη αναφέρει παραπάνω. Εδώ όμως θα τα δούμε όλα συγκεντρωμένα και αναλυτικά.

1. Το πρώτο και σημαντικότερο πλεονέκτημα της ενδοδαπεδιας θερμανσης είναι πως προσφέρει ομοιόμορφη κατανομή της ζέστης σε όλο το χώρο και μάλιστα χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και την αίσθηση του κορεσμού που νιώθουμε όταν έχουμε ώρες ανοιχτό το καλοριφέρ ή αντιστοίχως την ψύχρα λίγη ώρα αφότου το κλείσουμε.

2. Ακόμα συνεισφέρει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και άρα και χρημάτων, αφού οι απώλειες είναι ελάχιστες.

3. Μάλιστα αποτελεί και την πλέον υγιεινή λύση, αφού δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρα και αποφεύγετε αλλεργίες, δύσπνοια κ.α. Ακόμα γλιτώνετε τα ρεύματα θερμού ή κρύου αέρα, ενώ επιτυγχάνετε το πλέον επιθυμητό αποτέλεσμα των θερμών κάτω άκρων (ποδιών) και του πιο δροσερού κεφαλιού.

4. Έχει χαμηλό λειτουργικό κόστος, αφού το νερό για να θερμάνει τον χώρο αρκεί να φτάσει στους 30-40°C και όχι στους 70-80°C που απαιτείται για τις συμβατικές μεθόδους.

5. Το χαμηλό κόστος λειτουργίας της ενδοδαπεδιας θερμανσης έχει ως αποτέλεσμα και τη βραχυπρόθεσμη απόσβεση του κόστους εγκατάστασης, καθώς και το μειωμένο κόστος συντήρησης.

6. Στο θέμα του κόστους μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί και το γεγονός ότι μπορείτε να επιδοτηθείτε έως 70% για την εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης, από το πρόγραμμα επιδότησης εξοικονομηση κατ οικον.

7. Δίνει τη δυνατότητα αυτονομίας όχι μόνο για κάθε κατοικία / διαμέρισμα, αλλά ακόμα και για κάθε δωμάτιο.

8. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, τόσο γιατί βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας όπως είπαμε, όσο και γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς να χρειάζεται πλέον να πληρώνετε πετρέλαιο.

9. Ένα σύστημα ενδοδαπεδιας θερμανσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου και το καλοκαίρι ως σύστημα δροσισμού, προσφέροντας σας μια λύση για όλο το έτος.

10. Γλιτώνετε την τοποθέτηση άλλων συστημάτων θέρμανσης (καλοριφέρ, σώματα κλπ) με αποτέλεσμα να εξοικονομείτε ωφέλιμο χώρο έως 3%, σύμφωνα με μελέτες. Για τον ίδιο λόγο έχετε και μεγαλύτερη αρχιτεκτονική άνεση και ελευθερία κινήσεων.

11. Αν το επιλέξετε για παλιά κατοικία, αυτομάτως μετά την τοποθέτηση του συστήματος θα έχετε κάνει ουσιαστικά και ανακαίνιση του δαπέδου σας.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Βεβαίως όπως κάθε σύστημα έτσι και η ενδοδαπεδια θερμανση εκτός από πλεονεκτήματα έχει και μειονεκτήματα. Πιο συγκεκριμένα έχει κάποια σημεία που το κάνουν μη ωφέλιμο για ορισμένες περιπτώσεις, όμως τις πιο πολλές φορές είναι μια χρήσιμη και αποδοτική λύση. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά, για να σας βοηθήσουμε να αποκτήσετε μια σφαιρική και αντικειμενική άποψη. 

1. Το πιο κύριο μειονέκτημα του συστήματος είναι το υψηλό κόστος εγκατάστασης, συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους θέρμανσης (περίπου 30% επιπλέον από τα θερμαντικά σώματα). Βέβαια το μειονέκτημα αυτό ισοσταθμίζεται σε έναν βαθμό από το σημαντικά χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Πιο συγκεκριμένα αν χρησιμοποιείται εντατικά κάποιο σύστημα θέρμανσης / ψύξης, τότε μπορείτε να κάνετε απόσβεση της εγκατάστασης ακόμα και μέσα σε 3 χρόνια. Σε περιπτώσεις όμως πιο αραιής χρήσης, το σύστημα αυτό δεν ενδείκνυται. Εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη και τη δυνατότητα επιδότησης ως 70% από το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οικον, που σε περίπτωση που το δικαιούστε το μερίδιο που έχετε να πληρώσετε είναι αρκετά περιορισμένο.

2. Ένα ακόμα σημαντικό μειονέκτημα της ενδοδαπεδιας θερμανσης είναι ο μεγάλος χρόνος αδράνειας που τη χαρακτηρίζει. Αυτό σημαίνει ότι θέλει πολύ χρόνο μέχρι να αρχίσει να αποδίδει και αντιστοίχως μετά τα αποτελέσματα της μένουν ορατά για αρκετή ώρα αφότου απενεργοποιηθεί. Πιο συγκεκριμένα απαιτείται σχεδόν 1 ώρα για την άνοδο 1 βαθμού Κελσίου, συνεπώς για περιπτώσεις που θέλετε ένα σύστημα θέρμανσης για λιγότερες από 5-6 ώρες τη μέρα, η επιλογή αυτή δεν είναι η βέλτιστη. 

Από την άλλη επειδή κάθε σύστημα ενδοδαπεδιας θερμανσης έχει και θερμοστάτη, μπορείτε πολύ εύκολα να το έχετε για μέρες ανοιχτό και αυτό θα σβήνει και θα ανάβει μόνο του όταν χρειάζεται. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως όπως είπαμε είναι το σπίτι συνεχώς να κατοικείται, καθώς αν λείπετε πολλές ώρες κανείς δεν θα απολαμβάνει τη θέρμανση και θα πληρώνετε χωρίς αντίκρισμα! Τέλος δεν ενδείκνυται η λύση αυτή για περιοχές με πολύ ήπιο κλίμα ή/και γρήγορες μεταβολές της θερμοκρασίας περιβάλλοντος, καθώς και πάλι το σύστημα θα αργεί να ανταποκριθεί.

3. Από κάποιους θεωρείται μειονέκτημα της ενδοδαπεδιας θερμανσης – όχι πάντως για όλους – πως δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μοκέτας, χαλιών κλπ, γιατί θα εμποδίσουν ή τουλάχιστον θα επιβραδύνουν την ακτινοβολία της θερμοκρασίας στο σπίτι. Σε περίπτωση όμως που θέλετε οπωσδήποτε να βάλετε χαλιά σε ορισμένα δωμάτια, μπορείτε απλά να ενημερώσετε εξαρχής το συνεργείο που θα σας κάνει στην εγκατάσταση, ώστε να τοποθετήσουν σημειακά πυκνότερα τις σωληνώσεις.

4. Τέλος ένα τέτοιο σύστημα πιθανόν δεν θα είναι επαρκώς αποτελεσματικό για χώρους είτε με μικρή ελεύθερη επιφάνεια είτε με μεγάλες θερμικές απώλειες. Όμως αυτές οι περιπτώσεις είναι αρκετά πιο σπάνιες.

Όπως είδαμε λοιπόν υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα για την ενδοδαπεδια θερμανση, τα περισσότερα όμως είναι είτε όχι πολύ σημαντικά είτε μπορούν να απαλειφθούν. Πιο σημαντικό είναι ο χώρος που θα εγκατασταθούν να χρησιμοποιείται συχνά και συνεχώς (π.χ. όχι σε εξοχικές κατοικίες), ώστε να απαιτεί τη συχνή χρήση συστήματος θέρμανσης. Σε αυτό το ενδεχόμενο στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η ενδοδαπεδια θερμανση είναι αρκετά ωφέλιμη και οικονομικά συμφέρουσα, ειδικά αν τη συνδυάσετε με ένα καλά μονωμένο σπίτι και μια αντλία θερμότητας!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Η διαδικασία τοποθέτησης και εγκατάστασης ενδοδαπεδιας θερμανσης έχει κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες που απαιτούν προσοχή και συνεπώς την υλοποίηση από ένα έμπειρο και εξειδικευμένο συνεργείο. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τα βασικότερα βήματα για την εφαρμογή της, όμως ανά περίπτωση σίγουρα θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Ας δούμε αυτά τα στάδια:

1. Πριν ξεκινήσει η τοποθέτηση της ενδοδαπεδιας θερμανσης πρέπει να γίνουν κάποιες προπαρασκευαστικές εργασίες και να έχουμε προνοήσει για ορισμένα πράγματα. Αρχικά λοιπόν πρέπει να έχει εφαρμοστεί το εσωτερικό επίχρισμα και τα πλαίσια των εξωτερικών κουφωμάτων σε πόρτες, μπαλκόνια, σκάλες κλπ.

2. Έπειτα πρέπει να έχουμε προβλέψει οι ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις να μην περνάνε από το κέντρο του χώρου αλλά περιμετρικά, όπως ακριβώς και το σιφόνι της αποχέτευσης. Ο λόγος είναι απλός, ότι πρέπει από το κύριο μέρος του δαπέδου να περάσουν ανεπηρέαστες οι διακλαδώσεις των σωληνώσεων.

3. Τελευταίο στάδιο για την προετοιμασία του δαπέδου είναι ο επιμελής καθαρισμός του και η επιπέδωση του, ακόμα και με την επίστρωση τσιμεντοκονίας, ώστε η τελική επιφάνεια να είναι αλφαδιασμένη και καθαρή.

4. Πλέον αρχίζει και ουσιαστικά η εγκατάσταση της ενδοδαπεδιας θερμανσης, με την τοποθέτηση του πίνακα διανομής.

5. Στη συνέχεια πάμε και πάλι στο δάπεδο και γίνεται η τοποθέτηση ενός φύλου πολυαιθυλενίου, ενώ περιμετρικά βάζουμε ειδική ταινία από αφρώδες πολυαιθυλένιο, για τη δημιουργία αρμών διαστολής.

6. Ακολουθεί η αρμολόγηση εσωτερικά και στα κεφαλόσκαλα, ενώ τοποθετούμε τη θερμομονωτική στρώση, προτιμώντας διογκωμένη πολυστερίνη ή ακόμα καλύτερα μορφόπλακα. Πρόκειται για ένα φύλλο μονωτικού με επικάλυψη από ειδικό φιλμ PE που λειτουργεί και ως φράγμα υδρατμών.

7. Έπειτα ακολουθεί το τελευταίο βήμα για την καθαυτή ενδοδαπεδια θερμανση, η τοποθέτηση των σωλήνων από τους οποίος θα διαπερνά το νερό. Η πιο εύκολη εφαρμογή είναι σε ζικ ζακ, όμως με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν διαφορές θερμοκρασίας στο δάπεδο, για αυτό προτιμάται η επίστρωση σε σχήμα μαιάνδρου (σαλιγκαριού), ώστε να επιτυγχάνεται η πιο ομοιόμορφη κατανομή της θερμοκρασίας, συνδυάζοντας τα πιο θερμά κομμάτια (στην αρχή των σωλήνων) με τα πιο ψυχρά (στο τέλος τους).

8. Αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία το σωστό είναι να κάνουμε μια δοκιμή του συστήματος και μάλιστα σε πραγματικά υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες (ακόμα και τριπλάσιες των συνηθισμένων).

9. Αν όλα πάνε καλά με τη δοκιμή ακολουθεί η επίστρωση ειδικού μπετού για την κάλυψη της ενδοδαπεδιας θερμανσης, του λεγόμενου θερμομπετού. Κατασκευάζεται με πρέσα και αποτελείται από άμμο (ποταμίσια) νερό και τσιμέντο, ενώ προστίθενται και ίνες πολυπροπυλενίου για αύξηση μηχανικών αντοχών και ρευστοποιητή για για μεγαλύτερη ελαστικότητα.

10. Ακολουθεί η τεχνητή ξήρανση της τσιμεντοκονίας για να μειωθεί στο ελάχιστο η υγρασία στο θερμομπετόν, ενώ έπεται η επίστρωση του δαπέδου με τη χρήση ειδικών κολλών.

11. Τέλος απλά γίνεται η ρύθμιση του συστήματος μετά και από επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του χώρου, σύμφωνα και με τη μελέτη που έχει γίνει πριν την έναρξη των εργασιών.

Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι εργασίες που απαιτούνται για την εγκατάσταση ενός συστήματος ενδοδαπεδιας θερμανσης. Πολλή προσοχή όμως ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο συνεργείο εφαρμογής! Για σίγουρες λύσεις εμπιστευτείτε την πρωτοπόρα πλατφόρμα του myConstructor.gr, όπου μετά τη ΔΩΡΕΑΝ καταχώρηση του έργου σας θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από αρκετούς αξιόπιστους, οικονομικούς και προ πάντων αξιολογημένους επαγγελματίες του κλάδου, με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία σε αυτές τις εργασίες.

Μιας και είδαμε τη διαδικασία εφαρμογής αλλά και τα θετικά και αρνητικά της ενδοδαπεδιας θερμανσης, αξίζει να αναφέρουμε που εφαρμόζεται πιο συχνά και γενικότερα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Πρώτα από όλα το γεγονός ότι προσφέρει ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας σε όλο το χώρο από το δάπεδο προς την οροφή, την καθιστά ως ιδανική λύση για χώρος με μεγάλος ύψος όπως εκκλησίες, κατοικίες με εσωτερικά μπαλκόνια, αποθήκες και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Εκτός αυτού, επειδή με την ενδοδαπεδια θερμανση αποφεύγεται η εγκατάσταση θερμαντικών σωμάτων, απαλείφεται ο κίνδυνος τραυματισμών σε γωνίες και εξοχές και έτσι γίνεται πολύ καλή λύση για χώρους όπως παιδικούς σταθμούς, σχολεία, γηροκομεία και νοσοκομεία.

Γενικότερα όμως όπως έχουμε αναφέρει και νωρίτερα, η χρήση ενδοδαπεδιας θερμανσης είναι αρκετά ωφέλιμη και οικονομικά αποδοτική για κάθε κτήριο στο οποίο χρειάζεται αρκετές ώρες την ημέρα και αρκετές μέρες το χρόνο θέρμανση (ή και ψύξη). Συνεπώς εύκολα συμπεραίνει κανείς πως αποτελεί την βέλτιστη λύση για αρκετούς επαγγελματικούς χώρους που χρειάζονται όλη την ημέρα μια σταθερή θερμοκρασία, όπως ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, γυμναστήρια, γραφεία κλπ. Ομοίως εξίσου χρήσιμη είναι και για κατοικίες που όμως επίσης υπάρχουν ένοικοι όλη την ημέρα (π.χ. αν λείπετε ως το απόγευμα στη δουλειά ίσως δεν θα σας είναι ωφέλιμο). Τέλος η ενδοδαπεδια θερμανση επιλέγεται και για τη θέρμανση ελεύθερων επιφανειών με σκοπό την απομάκρυνση χιονιού από πάνω τους, όπως σε γήπεδα, γέφυρες, εισόδους γκαράζ και πάρκινγκ, εξωτερικές σκάλες κ.α.

Ως προς την τελική επιφάνεια που μπορεί να εφαρμοστεί πάνω από το θερμομπετό της ενδοδαπεδιας θερμανσης, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας περιορισμός. Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε από πλακάκι, μάρμαρο, ξύλο και πλαστικό, μέχρι πατητή τσιμεντοκονία, βιομηχανικό δάπεδο κ.α. Μόνο έχετε υπόψη πως υλικά που λειτουργούν ως κακοί αγωγοί της θερμότητας (π.χ.) θα μειώσουν την αποδοτικότητα του συστήματος, για αυτό πρέπει να έχει γίνει πρόβλεψη εξαρχής, ώστε να γίνει πυκνότερη διάστρωση των σωλήνων. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα χαλιά όπως έχουμε αναφέρει παραπάνω.

ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Αντλια ΘερμοτηταςΌπως αναφέραμε και στην αρχή αυτής της ενότητας η ενδοδαπεδια θερμανση μπορεί να λειτουργήσει με όλους τους γνωστούς τρόπους θέρμανσης, όπως καυστήρα, λέβητα, κυκλοφορητή κλπ. Πιο αποτελεσματική επιλογή από όλες όμως είναι σίγουρα η επιλογή της αντλίας θερμότητας, γιατί με αυτό τον τρόπο θα έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας! 

Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό που περνάει μέσα από τους σωλήνες του δαπέδου βρίσκεται στους 30-45°C (και όχι στους 70-90 που είναι στα συμβατικά συστήματα), θερμοκρασία στην οποία λειτουργούν εξαιρετικά αποδοτικά και οικονομικά οι αντλίες θερμότητας. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε επίσης ότι με αυτό το συνδυασμό θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και την ηλιακή ενέργεια για μεγαλύτερη εξοικονόμηση, ενώ το σημαντικότερο είναι πως μπορούμε να έχουμε εκτός από θέρμανση και ενδοδαπεδια ψυξη (δροσισμό) , αφού το ίδιο εύκολα οι αντλίες θερμότητας παράγουν και δροσερό αέρα. Συνεπώς αν επιλέξουμε έναν τέτοιο συνδυασμό εκτός από τα θερμαντικά σώματα γλιτώνουμε και τα κλιματιστικά.

Για να δούμε όπως εν συντομία πως δουλεύει η αντλία θερμότητας. Βασική διεργασία είναι η μεταφορά θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον προς το εσωτερικό και η ψύξη (ή θέρμανση) του μέσω της συμπίεσης του φρέοντος (ψυκτικού υγρού) από τον συμπιεστή. Κάπως έτσι λειτουργεί και το γνωστό σε όλους μας κλιματιστικό, με τη διαφορά ότι τελικά η θερμότητα (θερμός ή ψυχρός αέρας) δεν εκπέμπεται απευθείας στον αέρα, αλλά αποδίδεται στο νερό του συστήματος, μέσω ενός χάλκινου εναλλάκτη. Πλέον το νερό αυτό – που έχει φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία – μεταφέρεται και εκπέμπει τη θερμοκρασία του. Για αυτό το λόγο τα κλιματιστικά αναφέρονται ως συστήματα αέρος – αέρος, ενώ οι αντλίες θερμότητας ως αέρος – νερού.

Για να έχετε μάλιστα μια πιο σαφή εικόνα για τα οφέλη που θα σας προσφέρουν οι αντλιες θερμοτητας, ειδικά αν συνδυαστούν με ενδοδαπεδια θερμανση, σας παρουσιάζουμε παρακάτω συγκεντρωτικά τα βασικότερα πλεονεκτήματα της:

- Είναι πραγματικά οικονομική σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες επιλογές, ειδικά σε συνδυασμό με την ενδοδαπεδια

- Δίνει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα της ψύξης εκτός από τη θέρμανση

- Δε χρειάζεται καμινάδα, λεβητοστάσιο και αποθήκη καυσίμου, όπως οι συμβατικές μέθοδοι

- Αποτελεί μια άκρως φιλική προς το περιβάλλον λύση, καθώς χρησιμοποιεί μόνο ανανεώσιμες πηγές και δεν εκπέμπει ρύπους

- Το κόστος συντήρησης είναι αρκετά μικρό, ενώ η διαδικασία εγκατάστασης δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη

- Είναι μια πλήρως ασφαλής λύση, χωρίς κινδύνους διαρροών, εκρήξεων κλπ

- Μπορεί να εγκατασταθεί με επιδότηση ως 70%, μέσω του προγράμματος εξοικονόμηση κατ’ οίκον

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται η ενότητα για την ενδοδαπεδια θερμανση, έχοντας παρουσιάσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε. Είδαμε τη διαδικασία εγκατάστασης του συστήματος και τις περιπτώσεις όπου είναι πιο ωφέλιμο να εφαρμοστεί, είδαμε τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του συστήματος, ενώ τέλος μιλήσαμε και για το συνδυασμό της ενδοδαπεδιας με την αντλία θερμότητας, που πραγματικά αποτελεί ιδανικό συνδυασμό με βέλτιστα αποτελέσματα.

Το μόνο που μένει να αναφέρουμε κλείνοντας είναι τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν και αντιστοίχως οι λύσεις τους. Ορισμένοι λοιπόν ανησυχούν για το τι γίνεται αν τρυπήσουν οι σωλήνες που εφαρμόζονται κατά την ενδοδαπεδια θερμανση. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι σωλήνες αυτοί αντέχουν αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτές στις οποίες δουλεύουν, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συνήθως όλο το σύστημα δοκιμάζεται σε θερμοκρασία τριπλάσια από τη συνηθισμένη!

Συνεπώς αν υπάρξουν προβλήματα θα διαπιστωθεί πριν την επίστρωση του δαπέδου με θερμομπετόν, όμως αν γίνει σωστά η εγκατάσταση από κάποιο έμπειρο και εξειδικευμένο συνεργείο, οι πιθανότητες αστοχίες είναι ελάχιστες έως και μηδενικές. Ακόμα όμως και στην περίπτωση βλάβης μετά από χρόνια λειτουργίας του συστήματος, υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός με τον οποίο ένα συνεργείο μπορεί να εντοπίσει την ακριβή θέση της βλάβης και να επισκευάσει τοπικά το πρόβλημα, χωρίς να χρειάζεται βεβαίως να ξηλωθεί όλο το πάτωμα, παρά μόνο το πολύ 1m² περιμετρικά του προβλήματος!

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι περισσότεροι – αν όχι όλοι – δίνουν πολυετή εγγύηση κατά την εγκατάσταση του συστήματος ενδοδαπεδιας θερμανσης, οπότε δεν έχετε κάποιο λόγο να ανησυχείτε. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να γίνει μια σωστή μελέτη πριν την έναρξη των εργασιών, η πιστή εκτέλεση όσων οριστούν αρχικά και η κατάλληλη ρύθμιση μετά την ολοκλήρωση του συστήματος.

Ακόμα πιο σημαντικά όμως και από αυτά είναι να βρείτε την κατάλληλη εταιρεία ή συνεργείο για την εγκατάσταση, που θα έχει σχετική εξειδίκευση και αποδεδειγμένα έχει εφαρμόσει ξανά τέτοια συστήματα. Ο πιο αποτελεσματικός και εύκολος τρόπος για να βρείτε τέτοιους επαγγελματίες είναι η πρωτοπόρα πλατφόρμα του myConstructor.gr. Καταχωρήστε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας και σύντομα θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από αρκετά αξιόπιστα και οικονομικά συνεργεία για ενδοδαπεδια θερμανση, τα οποία μάλιστα έχουν αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους. Έτσι πραγματοποιείτε χωρίς κόστος την πιο πλήρη έρευνα αγοράς, καταλήγοντας σε έναν επαγγελματία που είστε σίγουροι για την ποιότητα της δουλειάς του.

κουμπι καταχωρησης εργου


Κάπου εδώ ολοκληρώνεται η ενότητα για την ενδοδαπεδια θερμανση. Ωστόσο σας συνιστούμε να ενημερωθείτε και για άλλα σημαντικά θέματα σχετικά, όπως την ενδοδαπεδια ψυξη, καθως και για τις τιμές του συστήματος στην ενότητα ενδοδαπεδια θερμανση τιμες.