ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΨΥΞΗ

 

εικόνα έργου ενδοδαπέδιας

Η ενδοδαπεδια ψυξη αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο ψύξης / δροσισμού ενός χώρου. Είναι αρκετά πιο υγιεινή από τις συμβατικές μεθόδους, ενώ είναι και ιδιαίτερα οικονομική αν συνδυαστεί με προϋπάρχουσα ενδοδαπεδια θερμανση. Αυτό που γίνεται ουσιαστικά είναι να διοχετεύουμε πλέον κρύο νερό (αντί για ζεστό) στις σωληνώσεις της ενδοδαπεδιας, με αποτέλεσμα το κρύο νερό να δροσίζει όλο το χώρο αποτελεσματικά.

Ουσιαστικά η ενδοδαπεδια ψυξη εκμεταλλεύεται τη θερμοχωρητικότητα των δομικών στοιχείων (δηλαδή της εσωτερικής και εξωτερικής τοιχοποιίας των κολόνων), η οποία εμποδίζει τις ακραίες και μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας, συγκριτικά με το εξωτερικό περιβάλλον. Η βασική αρχή που ακολουθείται είναι πως πάντα το ψυχρότερο σώμα – δηλαδή το δάπεδο – τείνει να απορροφά θερμότητα από τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία και τον αέρα, αποβάλλοντας την στο περιβάλλον.

Με αυτή τη μέθοδο διασφαλίζετε ένα ευχάριστο και δροσερό περιβάλλον ολόκληρο το καλοκαίρι, δαπανώντας περιορισμένα χρήματα και πόρους. Βεβαίως για να έχετε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα σημαντικός παράγοντας είναι να αναλάβει την εγκατάσταση του συστήματος ενδοδαπεδιας ψυξης ένα έμπειρο και εξειδικευμένο συνεργείο.

Αν θέλετε να βρείτε ένα τέτοιο, ο πιο εύκολος και ταυτόχρονα αποτελεσματικός τρόπος είναι να καταχωρήσετε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας στην πρωτοπόρα πλατφόρμα μας, αφιερώνοντας λιγότερα από 5 λεπτά. Αυτομάτως μόλις ενεργοποιηθεί το έργο σας θα ενημερωθούν τα εγγεγραμμένα συνεργεία μας και όσα ενδιαφέρονται θα σας στείλουν συγκεκριμένη οικονομική προσφορά. Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά έχουν αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους και έτσι γνωρίζετε την ποιότητα και την αξιοπιστία κάθε επαγγελματία.

κουμπι καταχωρησης εργου


Ας δούμε τώρα λίγο πιο αναλυτικά πως δουλεύει ένα σύστημα ενδοδαπεδιας ψυξης. Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει όλη η διαδικασία που είδαμε και στην ενδοδαπεδια θερμανση, ώστε να έχουμε ένα σύστημα σωληνώσεων κάτω από το δάπεδο. Από αυτές τις σωλήνες θέλουμε το καλοκαίρι να περνάει κρύο νερό και για να γίνει αυτό θα χρειαστούμε έναν ψύκτη νερού (chiller). Αν πάντως έχετε προνοήσει και για το σύστημα θέρμανσης έχετε επιλέξει αντλία θερμότητας, τότε ο ψύκτης δεν είναι απαραίτητος και απλά αντιστρέφουμε τον κύκλο λειτουργίας της υφιστάμενης αντλίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα χρειαστεί να αγοράσετε κάποιους αυτοματισμούς, καθώς και αισθητήρες για τη θερμοκρασία του δαπέδου, του χώρου και την υγρασία του αέρα, με σχετικά περιορισμένο κόστος. Οι αισθητήρες αυτοί είναι σημαντικοί και κύριο σκοπό έχουν να ελέγχουν τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου, με βασικό μέλημα να μη δημιουργηθούν υγροποιήσεις στους τοίχους, που με τη σειρά τους θα επιφέρουν σημαντικά προβλήματα.

Τι ακριβώς είναι αυτό το φαινόμενο; Η υγροποίηση υδρατμών μπορεί να εμφανιστεί στο ψυχρό δάπεδο το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία του θα είναι μικρότερη αυτής που αντιστοιχεί στο σημείο δρόσου του αέρα και έχουμε ταυτόχρονα αυξημένη σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι. Τα τελικά ποσά της υγρασίας του αέρα επηρεάζονται από την ατμοσφαιρική εξωτερική υγρασία και την υγρασία που αποδίδει ο άνθρωπος.

Για να αποφύγουμε λοιπόν το φαινόμενο της υγροποίησης υδρατμών τοποθετούνται ανιχνευτές για να γνωρίζουμε τα ποσοστά υγρασίας, αλλά επίσης φροντίζουμε ως ελάχιστη θερμοκρασία δαπέδου τους 20°C. Έτσι καταφέρνουμε να έχουμε στην ατμόσφαιρα μια θερμοκρασία λίγο κάτω από τους 25°C (μια αρκετά άνετη τιμή για το καλοκαίρι), χωρίς όμως να έχουμε τον κίνδυνο της υγροποίησης.

Σε ακραίες περιπτώσεις αρκετά ενεργοβόρων χώρων, ενδέχεται το σύστημα ενδοδαπεδιας ψυξης να χρειαστεί και μια μικρή υποβοήθηση για να είναι απολύτως αποτελεσματικό. Την υποβοήθηση αυτή δίνει το Fan Coil, δηλαδή ένα σύστημα με εξαναγκασμένη ανακυκλοφορία αέρα, που μοιάζει αρκετά με τα κλιματιστικά αλλά είναι κάτι διαφορετικό. Το Fan Coil εκτός από την επιπλέον ψύξη πετυχαίνει και την αφύγρανση του του χώρου, μηδενίζοντας πλέον τις πιθανότητες εμφάνισης του φαινομένου της υγροποίησης.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τη διαδικασία λειτουργίας του συστήματος ενδοδαπεδιας ψυξης μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Αρχικά μέσα στη νύχτα το σύστημα δεν λειτουργεί, όσο η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος και των δομικών στοιχείων βρίσκονται σε ισορροπία. Όταν πλέον μετά τις πρώτες πρωινές ώρες και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της ημέρας αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τίθεται σε λειτουργία ο ψύκτης νερού, με σκοπό να αποβάλλει το θερμικό φορτίου του χώρου και ουσιαστικά να δροσίσει τον χώρο.

Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται έως ότου η σχετική υγρασία του χώρου αρχίσει να ξεπερνά το 55-65%. Μόλις οι ανιχνευτές αντιληφθούν αυτή την άνοδο θα θέσουν σε λειτουργία το fan coil, που θα ξεκινήσουν την μείωση και πάλι του ποσοστού υγρασίας. Έτσι γλιτώνετε τον φόβο πιθανών υγροποιήσεων στο δάπεδο, όπως αναλύσαμε και νωρίτερα. Καθώς κυλάει η μέρα και φεύγει το θερμό μεσημέρι, η διαδικασία αυτή αντιστρέφεται, δηλαδή σβήνει το fan coil και στη συνέχεια προς το βράδυ σβήνει και η εξωτερική ψυκτική μονάδα.

Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται καθημερινά και έτσι υπάρχει πλήρης ισορροπία και σταθερότητα στη θερμοκρασία του σπιτιού, ενός η μονάδα ψύξης παραμένει αρκετές ώρες της ημέρας ανενεργή, εξοικονομώντας μας σημαντικό ποσό χρημάτων. Εκτός αυτού όμως η σταθερή θερμοκρασία και η περιορισμένη υγρασία δημιουργούν μια αίσθηση ευφορίας στο χώρο, ενώ αποφεύγετε ταυτόχρονα τα ψυχρά ρεύματα αέρα, τη δυσοσμία και το θόρυβο που προκαλούν οι συμβατικές μέθοδοι ψύξης (κλιματιστικά).

Βέβαια εδώ πρέπει να τονίσουμε πως ενώ τα συστήματα ενδοδαπειδας ψυξης προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα, χαρακτηρίζονται και από ορισμένες οικοδομικές ιδιαιτερότητες. Αυτές ακριβώς πρέπει να προσέξει ο επαγγελματίας που θα αναλάβει την εγκατάσταση του συστήματος, ώστε εν τέλει να έχετε μέγιστη απόδοση αλλά και διαχρονικότητα, ώστε να μη χρειάζεται σε ανατρέχετε τακτικά σε μάστορες για διορθώσεις ή επισκευές.

 

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ
ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΨΥΞΗ

Βρείτε επαγγελματία σε 4 απλά βήματα!

 

Στο myConstructor.gr θα βρείτε ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ συνεργεία

 


Ο πιο αποτελεσματικός και εύκολος τρόπος για να βρείτε κάποιον έμπειρο και εξειδικευμένο επαγγελματία στην ενδοδαπεδια ψυξη είναι σίγουρα η πρωτοπόρα πλατφόρμα του myConstructor.gr. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφιερώσετε λιγότερα από 5 λεπτά για τη ΔΩΡΕΑΝ καταχώρηση του έργου σας και αυτομάτως μόλις ενεργοποιηθεί θα ενημερωθούν όλα τα εγγεγραμμένα συνεργεία μας. Όσα από αυτά ενδιαφέρονται θα σας στείλουν συγκεκριμένη προσφορά, έτσι χωρίς κόπο και κόστος θα πραγματοποιήσετε την πιο ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς.

κουμπι καταχωρησης εργου


Εδώ κλείνει η ενότητα που αφορά την ενδοδαπεδια ψυξη, όμως για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ενότητα για την ενδοδαπεδια θερμανση. Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια εγκατάσταση, όμως εκεί θα βρείτε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες, μιας και είναι πιο συνηθισμένη επιλογή από την ψύξη. Ακόμα για να αποκτήσετε μια σφαιρική εικόνα, καλό είναι να ενημερωθείτε και για το κόστος αυτών των συστημάτων στην ενότητα ενδοδαπεδια θερμανση τιμες.